Wednesday, April 1, 2009

Hantaran Bunga Halwa

Ramai yang bertanyakan pada saya, bagaimana caranya untuk membuat bunga halwa. Di sini saya tunjukkan cara-caranya. Diharapkan ini dapat memberikan anda maklumat mengenai bunga halwa sedikit sebanyak.


1) Bahan-bahan:- Betik, kapur, gula, pencungkil gigi, pisau yang sesuai.


2) Kupas kulit betik untuk dibentuk menjadi daun.

3) Bentukkan kulit betik tadi menjadi bentuk daun. Buat seberapa banyak yang dapat dari kulit daun betik tadi.
4) Potong isi betik untuk dibentuk menjadi kelopak bunga.
4) Kemudian rendamkan daun serta bunga yang telah dibentuk tadi dengan air kapur selama satu malam. Keesokan harinya daun dan bunga yang dibentuk tadi hendaklah direbus dengan air gula serta dicampurkan dengan sedikit pewarna mengikut kesukaan. Setelah air rebusan tadi sejuk barulah boleh diangkat. Jika tarikh majlis masih jauh lagi, bahan-bahan rebusan tersebut boleh terus disimpan dalam peti sejuk.5) Potong separuh betik untuk dijadikan tapak hiasan. Gunakan pencungkil gigi untuk melekatkan bunga dan daun halwa pada tapak hiasan.


6) Cucukkan bunga halwa tadi pada pencungkil gigi. Susunkan bunga mengikut bentuk yang diinginkan.7) Beginilah contoh bunga halwa yang telah disusun.
8) Kemudian susunkan pula kulit betik yang dibentuk menjadi daun di sekeliling bunga tadi.
9) Beginilah contoh gubahan bunga halwa yang diperbuat dari betik muda. Semoga anda semua dapat mencubanya sendiri di rumah nanti.
Terima kasih.
~rosie~
cantiquemanis.comNo comments: